Cocktail για όλους

 Γεύσεις, αρώματα, γαρνιτούρες και συνδυασμός  χρωμάτων και φαντασίας συνθέτουν την απόλυτη κατηγορία αλκοολούχων ποτών, ιδανική για το καλοκαίρι και όχι μόνο, που δεν είναι άλλη από τα αγαπημένα μας cocktails.

Υπάρχουν εκατοντάδες συνταγές και διαφορετικοί συνδυασμοί ανά τον κόσμο, άλλα πιο δημοφιλή και άλλα πιο ασυνήθιστα, το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει ένα για τον καθένα μας. Το cocktail λοιπόν είναι προσωπική υπόθεση και ίσως χρειαστεί ένας μαραθώνιος γευσιγνωσίας και ένα ελαφρώς ζαλισμένο κεφάλι για να καταλήξετε σε αυτό που σας ταιριάζει και που θα παραγγέλνατε  οπουδήποτε χωρίς δεύτερη σκέψη.

 

 Αν και η πρώτη σαφής αναφορά στον όρο cocktail έγινε το 1806 στο περιοδικό  the Balance & Columbian Repository, στο οποίο ο συντάκτης το περιέγραψε ως τονωτικό μείγμα που αποτελείται από αλκοολούχο ποτό, νερό, ζάχαρη και bitters, η αλήθεια είναι πως η διαδικασία της μίξης ποτών, όπως μπύρα ή κρασί, με διάφορα μυρωδικά και ενισχυτικά γεύσης όπως παραδείγματος χάρη το μέλι, υπήρχε σαν συνήθεια σε διάφορους λαούς στην αρχαιότητα. Όσον αφορά την προέλευση του ονόματος, υπάρχουν διάφοροι μύθοι σχετικά με αυτό , ωστόσο στην ουσία η καταγωγή του είναι άγνωστη. Η εμφάνιση πάντως των American Βar συνέβαλε στη σύλληψη και στη διάδοση αρκετών συνταγών που απολαμβάνουμε σήμερα. Έτσι η κουλτούρα των cocktail είναι πλέον καλά εδραιωμένη στις μέρες μας, υπάρχει μεγάλη γνώση και εξέλιξη  επί του θέματος και φυσικά δε λείπουν από κανένα πάρτι.

Τα περισσότερα bar διαθέτουν ξεχωριστούς καταλόγους για τα cocktail τους και συχνά αναγράφουν τα υλικά που περιέχει το κάθε ποτό. Οι επιλογές που έχουμε όμως στη διάθεση μας είναι πολλές και η αλήθεια είναι πως αν κάποιος δεν γνωρίζει καλά τα αλκοολούχα ποτά, δεν πίνει τόσο συχνά ή δεν έχει βρει ακόμα τις γεύσεις του και τους συνδυασμούς ποτών που του αρέσουν, ίσως να καταλήξει στο να διαλέξει κάτι το οποίο δεν θα ευχαριστηθεί. Ας δούμε  λοιπόν παρακάτω , τι περιέχουν δέκα από τα κλασσικά cocktail που υπάρχουν στους περισσότερους καταλόγους και αποτελούν πάντα μια ασφαλή επιλογή καθώς είναι τα πιο δημοφιλή και δοκιμασμένα. Το καθένα έχει το δικό του ποτό βάσης, τη δική του ξεχωριστή γεύση και υφή και σίγουρα κάποιο από τα δέκα θα σας ταιριάξει.

 

 Mojito 

Eίναι ένα cocktail το οποίο αποτελείται από πέντε συστατικά: λευκό ρούμι, ζάχαρη, χυμό από λάιμ, σόδα και μέντα ή δυόσμο. Προέρχεται από την Κούβα και έχει γίνει πολύ δημοφιλές καλοκαιρινό ποτό τα τελευταία χρόνια. Συνήθως στην αρχή λιώνονται τα φύλλα δυόσμου, ώστε να απελευθερωθούν τα αιθέρια έλαια, μαζί με ζάχαρη και χυμό από λάιμ και στην συνέχεια προστίθεται το ρούμι. Το μίγμα ανακατεύεται ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη και μετά προστίθεται η σόδα, τα παγάκια και γαρνίρεται με φύλλα δυόσμου και φέτες λάιμ. Είναι απλό, άκρως δροσιστικό και έχει σχετικά ουδέτερη γεύση. Ιδανικό για όσους δεν τους αρέσουν οι πειραματισμοί.

 

Margarita

Η μαργαρίτα είναι ένα μεξικάνικο cocktail που αποτελείται από τεκίλα, λικέρ πορτοκάλι, χυμό λάιμ ,ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι το αλάτι στο χείλος του ποτηριού. Το ποτό ανακινείται με πάγο στο shaker, και σερβίρεται σε κλασσικό ποτήρι μαργαρίτας. Γαρνίρεται με φέτα λάιμ. Φτιάχνεται επίσης  και παγωμένο με γρανίτες φρούτων. Ιδιαίτερο cocktail με αρκετή σπιρτάδα στη γεύση εξαιτίας της τεκίλας φυσικά αλλά και της έντονης αντίθεσης που δίνει το αλάτι σε κάθε γουλιά. Επιλέξτε το με γρανίτα φρούτων για πιο γλυκιά γεύση.

 

Caipirinha

Το Caipirinha είναι το εθνικό cocktail της Βραζιλίας, φτιαγμένο με cachaca που είναι απόσταγμα από ζαχαροκάλαμο, ζάχαρη και λάιμ. Σερβίρεται με θρυμματισμένο πάγο. Έχει απαλή και ιδιαίτερη γεύση εξαιτίας της cachaca και μάλιστα αποτελεί ιδανική λύση αν δεν θέλετε περιττές θερμίδες καθώς έχει μόνο 140 και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.

 

Pina Colada

Το pina colada προέρχεται από το Πουέρτο Ρίκο και είναι ένα cocktail φτιαγμένο με ρούμι, κρέμα καρύδας ή γάλα καρύδας και χυμό ανανά. Συνήθως σερβίρεται αναμεμειγμένο  με πάγο. Η γεύση του είναι εξωτική, φρουτένια και γλυκιά και η υφή του κρεμώδης.

 

Negroni

Το Negroni είναι ένα δημοφιλές  ιταλικό cocktail  , κατασκευασμένο από ένα μέρος τζιν, ένα μέρος βερμούτ  και ένα μέρος Campari, γαρνιρισμένο με φλούδα πορτοκαλιού. Η γεύση του είναι πικρή και σαν cocktail έχει πολλούς φανς, καθώς ο συνδυασμός αυτών των ποτών και το κόκκινο χρώμα του το κάνουν αρκετά έντονο και εκρηκτικό.

 

Mai Tai

Το Mai Tai έχει σαν βάση το ρούμι, το λικέρ Curacao, το σιρόπι orgeat και το χυμό λεμόνι. Είναι ένα από τα βασικά κοκτέιλ στον πολιτισμό Τίκι και πρωτοφτιάχτηκε το 1944, στο εστιατόριο Trader Vic's, στο Οκλαντ της Καλιφόρνια. Ο συνδυασμός του λικέρ πορτοκαλιού και του πικραμύγδαλου είναι η αιτία που απογειώνει γευστικά το cocktail.

 

 Daquiri

Λέγεται ότι δημιουργός του Daiquiri είναι ο Αμερικανός μηχανικός ορυχείων Jennings Cox, που έτυχε να βρίσκεται στην Κούβα κατά τη διάρκεια του ισπανοαμερικανικού πολέμου στις αρχές του 20ου αιώνα. Το ποτό του Cox πήρε το όνομά του από ένα ορυχείο  κοντά στο Σαντιάγο, όπου συνήθιζε να εργάζεται. Έκτοτε, ο αρχικός συνδυασμός  ρούμι, λεμόνι, ζάχαρη έχει υποστεί πολλές διαφοροποιήσεις  σε κάθε γωνιά του πλανήτη και πλέον μπορείς να συναντήσεις αμέτρητες εκδοχές του Daiquiri. Απλό cocktail αλλά από τα πιο εμπορικά. Συχνά συνδυάζεται με φράουλα για μια ακόμα πιο καλοκαιρινή νότα και πιο γλυκιά γεύση.

 

Old  Fashioned

Ουίσκι, ζάχαρη, bitters και νερό είναι τα μόνα υλικά που χρειάζονται για να φτιαχτεί ένα από τα πιο περιζήτητα cocktail στον κόσμο. Υπήρχε καιρό πριν την ποτοαπαγόρευση στις Η.Π.Α το 1920 και μάλιστα λένε πως είναι αυτό που περιγράφεται στην πρώτη γραπτή αναφορά του όρου cocktail.Γαρνίρεται με φλούδα πορτοκαλιού, λεμονιού  και έτσι τα αρώματα του ουίσκι αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο. Έχει φανταστική πλούσια γεύση που γλυκίζει με αποτέλεσμα να πίνετε πανεύκολα. Είναι ένα cocktail με κλασσική αξία για τους λάτρης του ουίσκι και όχι μόνο.

 

Aperol  Spritz

Αν και το Aperol, είναι απεριτίφ που η ιστορία του ξεκινάει το 1919 ,όταν παρουσιάστηκε σε μια μεγάλη έκθεση της εποχής στην Πάντοβα της Ιταλίας, ο συνδυασμός του με αφρώδη οίνο και σόδα, δηλαδή το Aperol Spritz, έγινε γνωστός τη δεκαετία του 1950. Στις μέρες μας  έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές  και όλοι λατρεύουν τη γλυκόπικρη γεύση του που αφήνει άρωμα πορτοκαλιού και φυσικά το έντονο πορτοκαλί του χρώμα. Ελαφρύ με πολλές φυσαλίδες και δροσιστικό. Είναι ιδανικό για να συνοδεύσει το δείπνο σας αλλά και τη νυχτερινή σας έξοδο. 

 

Cuba Libre

Το παραδοσιακό cocktail της Κούβας είναι στην ουσία ρούμι με coca cola και φρέσκο χυμό λάιμ. Λέγεται πως ξεκίνησε μετά τον αμερικανοισπανικό πόλεμο για την ανεξαρτησία της χώρας, όταν άρχισε να εξάγετε εκεί  το διάσημο αναψυκτικό. Το λάιμ το κάνει να διαφέρει από ένα απλό ποτό και μπορείτε επίσης να το ζητήσετε και στην ελαφριά εκδοχή του με  coca cola light, για λιγότερες θερμίδες.

Designed by Sigma Marketing